Monday 21 January 2013

The Sunday muffin recipe

Yesterday was definitely a stay-warm-at-home day.
London has been covered with snow over the weekend, and the cold and snow gave me a massive craving for something sweet BUT healthy! With a birthday on Friday and a wedding on Saturday – it was time for a little bit of detox and Internet browsing. I eventually found this perfect recipe, strawberry banana muffins without oil or butter!  
My cupboards being empty I had to adapt a little bit, the strawberries became blueberries and the all-purpose flour became gluten-free flour.
The result was really good (I may or may have eaten 3 already) and I will definitely go back on Sally’s yummy blog for more inspiration! (go visit her site, everything looks amazing!)

Strawberry Banana Muffins

What you need:

1 and 1/4 cups all-purpose flour (gluten-free works as well)
1/4 cup white sugar
1/4 cup light brown sugar, packed
1/2 tsp baking soda
1/2 tsp cinnamon
1 medium banana, divided (mash 1/2 and slice the other half into very thin slices)
1/4 cup apple sauce
1 egg white, beaten
1 tsp vanilla extract
1 cup diced strawberries (or any berries)

What you do:

Preheat oven to 175C degrees. 
Spray muffin tray with cooking spray. Set aside.
Stir to combine the flour, sugars, baking soda, & cinnamon. 
Slice the banana in half and mash 1st half with a fork and cut 2nd half into thin slices (set these aside). 
Add the mashed banana to the dry ingredients and stir. 
Add the applesauce, beaten egg white, vanilla and stir until combined. Do NOT overmix.
Add the strawberries and banana slices. 
Pour batter into muffin tray, filling about 2/3 of the way up. 
Bake for 15 minutes.
Eat!


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Dimanche dernier fut passé entièrement au chaud a l’intérieur.
Londres a été recouvert de neige pendant le weekend. Le froid et la grisaille m’ont donné envie de cuisiner quelque chose de sucré mais bon pour la santé ! Avec une fête d’anniversaire le vendredi et un mariage le samedi, il était temps de faire un peu de détox… Et grâce à la magie du web, j’ai trouvé la recette parfaite, des muffins a la fraise et la banane sans huile et beurre !
Mes placards étant vides, il a fallu que je m’adapte un peu, les fraises sont donc devenues des myrtilles et la farine de la farine sans gluten.
Le résultat fut très bons (j’en ai mangé 3 d’affilé) et je retournerai sur le blog de Sally pour plus d’inspiration ! (allez voir son site, tout a l’air délicieux !)

Muffins Fraise-Banane

Ce qu’il vous faut :

 1 tasse + ¼ de tasse de farine
¼ de tasse de sucre blanc
¼ de tasse de sucre roux
½ cuillère à soupe de levure
½ cuillère à soupe de cannelle
1 banane
¼ de tasse de compote de pomme
1 blanc d’œuf battu
1 cuillère à soupe d’extrait de vanille
1 tasse de fraises coupées en petits morceaux

Ce qu’il faut faire :

Préchauffer le four à  175C. Beurrer les moules à muffins.
Dans un bol, mélanger la farine, le(s) sucre(s), la cannelle et la levure. Couper la banane en 2, écraser une moitié avec une fourchette et découper l’autre moitié en fines tranches. Ajouter la banane écrasée dans le bol et mélanger. Ajouter le blanc d’œuf battu, la compote et l’extrait de vanille. Mélanger doucement.
Ajouter les  morceaux de fraise et banane au mélange. Verser dans les moules à muffins et mettre au four pendant 15 minutes.




5 comments:

  1. Glad you made these! One of my favorite muffin recipes.

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  2. It was really good and easy! I will definitely come back to your blog for more ideas!

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  3. sounds yummy!


    xo Jennifer

    http://seekingstyleblog.wordpress.com

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  4. You have to try it Jennifer! Such a lovely snack/breakfast/dessert!

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  5. Bravo!...En fait..je préfère les myrtilles!...Je vais essayer votre adaptation!! Très joli blog!

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